Bildiğiniz gibi 96. Akademi Ödülleri, 10 Mart gecesi sahiplerini buldu! Yılın dev prodüksiyonlarından Christopher Nolan imzalı Oppenheimer’ın En İyi Film dâhil 7 ödül kazandığı, Poor Things ve The Zone of Interest gibi yapımların ödüllendirildiği gece oldukça hareketli ve keyifli geçti. Biz de geceden kısa notlarla beraber Oscar heykelciğine layık görülen filmleri sizler için derledik.

Gecenin İzlemeye Değer Anları

Son yıllarda bazı ödülleri canlı yayınlamama noktasına kadar varan kararların ardından 96. Akademi Ödülleri töreni, Oscar takipçilerini mutlu eden bir törendi. Olması gerektiği gibi tüm ödüller canlı yayınlandı, tüm şarkı adayları canlı performanslarla törende yer aldı. Bunlara ek olarak, oyunculuk adaylarının her biri geçmişte ödül kazanan oyuncular tarafından övgülerle sunuldu ve 2009’daki o çok ilgi görmüş format geri getirildi.

Törenin sunuculuğunu üstlenen Jimmy Kimmel’ın geleneksel açılış monoloğu yılın öne çıkan yapımlarına ve konuk isimlere dair komik göndermelerle doluydu. Ryan Gosling ve onlarca dansçı Barbie’nin “I’m Just Ken” şarkısını muhteşem bir şekilde seslendirdi. Ünlü Amerikan güreşçisi John Cena, En İyi Kostüm Tasarımı ödülünü sunmak üzere sahneye çıplak çıktı!

Şimdi gelin ödül kazanan filmlere detaylı bakalım.

Oppenheimer

96. Akademi Ödülleri: Kazananlar ve Geceden Kısa Notlar

Oppenheimer, “En İyi Film” dahil 7 ödülle (Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu, Yardımcı Erkek Oyuncu, Kurgu, Görüntü Yönetmenliği, Orijinal Müzik) gecenin en fazla ödülü alan filmi oldu. Atom bombasının geliştirilmesine ve Japonya’ya atılan atom bombalarına önayak olan ABD’li bilim insanı J. Robert Oppenheimer’ı konu alan film, ünlü fizikçinin ABD tarafından nasıl hedef haline geldiğini de anlatıyor. Cillian Murphy’nin Oppenheimer’ı canlandırdığı Christopher Nolan filmi, yalnızca gecenin değil yılın en çok konuşulanlarından biriydi.

The Zone of Interest

96. Akademi Ödülleri: Kazananlar ve Geceden Kısa Notlar

Bu seneki Oscar töreninde “En İyi Yabancı Dilde Film” ödülünü kazanan film The Zone of Interest, Auschwitz toplama kampının komutanı Rudolf Höss ve eşi Hedwig’in hikayesini konu ediyor. Komutan; eşi, çocukları ve hizmetkarlarıyla, tarihin en büyük savaş suçlarının işlendiği kampın yanı başında rüya gibi bir yaşam sürüyor. Jonathan Glazer’in Cannes Film Festivali’nde Grand Prix kazanan filmi, sıradan görünen bir ideal yaşam kurma rüyasını kan dondurucu bir fona yerleştiriyor.

Anatomy of a Fall

96. Akademi Ödülleri: Kazananlar ve Geceden Kısa Notlar

Sırada “En İyi Orijinal Senaryo” ödülüne layık görülen Anatomy of a Fall var. Alman kökenli Fransız bir yazar, Alpler’deki evlerinin penceresinden aşağı düşerek yaşamını yitiren eşinin ölümünden sorumlu olmadığını mahkemede kanıtlamaya çalışıyor. Justine Triet’nin Altın Palmiye ödüllü, Sandra Hüller’in performansıyla güçlenen filmi, gerçeğin ne olduğunu tahmin etmenin imkansız olduğu bir psikolojik gerilim yaratıyor.

Poor Things

96. Akademi Ödülleri: Kazananlar ve Geceden Kısa Notlar

Bir bilim insanı tarafından hayata döndürülen genç bir kadının hikayesini konu eden, Yorgoz Lanthimos imzalı Poor Things’in başrollerini Emma Stone, Mark Rufallo ve Willem Doafe paylaşıyor. Filmde, genç bir kadın olan Bella trajik bir şekilde ölüyor. Çılgın bir bilim insanı olan Dr. Godwin Baxter, bir bebeğin beynini kendisine yerleştirerek Bella’yı hayata döndürüyor. Film, bu senenin Oscar’larında başarılı oyuncu Emma Stone’a ikinci heykelciğini kazandırdı.

Barbie

96. Akademi Ödülleri: Kazananlar ve Geceden Kısa Notlar

Bir gün uyandığında Barbie dünyasında hiçbir şeyin alıştığı gibi olmadığını fark eden Barbie, dünyasını ve varoluşunu sorgulamaya başlıyor. Margot Robbie’nin Barbie’lerden, Ryan Gosling’in Ken’lerden sadece bir tanesi olarak başı çektiği komedi; feminizme ve anti-kapitalizme dair çok şey söylüyor. Film, 2023’ün en çok konuşulan yapımları arasındaydı.

Ve 96. Akademi Ödülleri’nin tüm kazananları…

Kazananları listeleyecek olursak, gecede en fazla ödülü alan film, En İyi Film dahil 7 ödülle Oppenheimer (Film, Yönetmen, Erkek Oyuncu, Yardımcı Erkek Oyuncu, Kurgu, Görüntü Yönetmenliği, Orijinal Müzik) oldu. Onu 4 ödülle Poor Things (Kadın Oyuncu, Prodüksiyon Tasarımı, Kostüm Tasarımı, Makyaj ve Saç Tasarımı) ve 2 ödülle The Zone of Interest (Uluslararası Film, Ses) takip etti. Billie Eilish ile Finneas (Barbie), besteci Ludwig Göransson (Oppenheimer), oyuncu Emma Stone (Poor Things) ve animasyon ustası Hayao Miyazaki (The Boy and the Heron) ikinci Oscar ödüllerine uzandı.

96. Akademi Ödülleri’nde tüm ödül kazananlar şöyle:

En İyi Film: Oppenheimer
En İyi Yönetmen: Christopher Nolan (Oppenheimer)
En İyi Orijinal Senaryo: Anatomy of a Fall
En İyi Uyarlama Senaryo: American Fiction
En İyi Erkek Oyuncu: Cillian Murphy (Oppenheimer)
En İyi Kadın Oyuncu: Emma Stone (Poor Things)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Robert Downey Jr. (Oppenheimer)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Da’Vine Joy Randolph (The Holdovers)
En İyi Animasyon: The Boy and the Heron
En İyi Yabancı Dilde Film: The Zone of Interest (Birleşik Krallık)
En İyi Belgesel Film: 20 Days in Mariupol
En İyi Kurgu: Oppenheimer
En İyi Görüntü Yönetimi: Oppenheimer
En İyi Orijinal Müzik: Oppenheimer
En İyi Orijinal Şarkı: “What Was I Made For” (Barbie)
En İyi Prodüksiyon Tasarımı: Poor Things
En İyi Kostüm Tasarımı: Poor Things
En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı: Poor Things
En İyi Görsel Efektler: Godzilla Minus One
En İyi Ses: The Zone of Interest
En İyi Kısa Film: The Wonderful Story of Henry Sugar
En İyi Kısa Animasyon: War Is Over!
En İyi Kısa Belgesel: The Last Repair Shop

Sanat Mart 12, 2024
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.