Geçtiğimiz günlerde Worldwide Developers konferansı sırasında yapılan açıklamalar, yapay zeka dünyasına yeni bir soluk getirmeyi başardı. Dünyanın en büyük yazılım ve donanım üreticilerinden biri olan Apple, konferans sırasında duyurduğu Apple Intelligence isimli yapay zeka yazılımı ile kullanıcılarının günlük işlerini daha kolay ve konforlu bir hale getirmeyi hedefliyor. Peki, Apple Intelligence'ı diğerlerinden ayıran özellik ne? Apple'ın yeni yapay zeka stratejisi ile getirdiği yenilikleri mercek altına alıyoruz.

Geri Kalanlar İçin Yapay Zeka

Apple’ın Yeni Yapay Zeka Stratejisi: Apple Intelligence

Credit: unsplash.com – @solenfeyissa

OpenAl tarafından geliştirilen ChatGPT isimli yapay zeka modeline giderek daha fazla alışıyor, günlük işlerimizde daha fazla yer veriyoruz. Eğer teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyorsanız, geçtiğimiz günlerde bu yapay zeka modelinin yalnızca metinle sorulara cevap vermekle kalmadığını, yeni çıkan GPT4o modeli ile aynı zamanda sanki bir arkadaşınızla konuşuyormuşsunuz gibi hissettiren yeni sürümünü de duymuşsunuzdur. Yapay zeka dünyasında yaşanan bu gelişmeler umut verici olsa da kullanıcı sayısı hala oldukça az ve ne yazık ki geniş kitlelere açılması zaman alacak gibi görünüyor. Öte yandan Apple'ın, Intelligence ismini verdiği yapay zeka modeli için tasarladığı ''Geri kalanımız için yapay zeka'' sloganı bu noktada anlam kazanıyor. Dünyanın farklı noktalarında kullanılan Apple, yeni güncelleme ile birlikte yapay zekayı günlük hayata entegre etmeyi amaçlıyor.

Apple, konferans sırasında Apple Intelligence'ı tanıtırken özellikle iki noktayı vurguluyor: Kişisellik ve Güvenlik. En kişisel bilgilerin yer aldığı cep telefonlarındaki rahatsız edici bildirimleri sık sık temizlemek zorunda kalıyorsanız, sizi böyle alalım. Yapay zeka modeli tam da bu noktada devreye girerek, uygulama ve bildirimleri tarıyor, öncelikli olanları ön plana çıkarırken, dikkat dağıtıcı ve istenmeyen bildirimleri ekrandan kaldırıyor. Uzun metinleri özetleyip kısaltırken, kendi yazdığınız metinleri istediğiniz dili kullanarak yeniden yazabilme ve düzenleyebilme özelliklerine de sahip. Özellikle iş maillerine yaptığı resmi düzenlemeler, günlük işlerinizin daha çabuk bitmesini ve kahve molasına daha fazla vakit ayırmanızı sağlayacak gibi görünüyor.

Yenilenen Kişisel Asistan

Apple’ın Yeni Yapay Zeka Stratejisi: Apple Intelligence

Credit: unsplash.com – @miguelavtomas

Apple denildiğinde ilk aklınıza gelen şey nedir diye sorsak, ilk üç sırada Siri'nin adını duyacağımızdan oldukça eminiz. Kişisel asistan olarak da hizmet veren Siri, Apple Intelligence güncellemesi ile artık yalnızca sesle değil, aynı zamanda yazı ile de etkileşime girebilecek şekilde tasarlanıyor. Hal böyle olunca, farklı uygulamalarda etkileşime girebilen Siri'nin yetenekleri de artıyor. Örneğin, eşinizin mail veya mesajlaşma gibi bir yolla size bir film önerdiğini düşünün. Ancak üzerinden zaman geçtiği için filmin ismini bir türlü hatırlayamıyorsunuz. Tam da bu noktada, ''Hey Siri, eşimin bana önerdiği filmin ismini bulabilir misin?'' demeniz yeterli. Siri, uygulamaları tarayarak önerilen filmi bulup açarak kısa sürede sinema zevkinize ulaşmanızı sağlıyor. Tek komutla aradığınız her şeyi önünüze getiren Siri, kişisel asistanınızdan çok daha fazlası olacak.

Bu örneğin üzerine herhangi bir yapay zeka modelinin bilgilerinize kolayca erişmesi, güvenlik endişesini de beraberinde getirmiş olabilir. Ancak daha önce söylediğimiz gibi, Apple, güvenlik konusunda aldığı üst düzey önlemlerle de alkışları topluyor. Yapay zeka modeli, herhangi bir sorunuz olduğunda önce cihazın kendi içinde bilgileri tarıyor, ardından Private Cloud sistemine girerek gerekli bilgiyi çekiyor ve yapılan işlemi hafızasından siliyor. Kısacası, mahremiyet alanını bozmadan ikinci kişilerle ve hatta Apple'ın kendisiyle bile mümkün olduğunca en az miktarda bilgiyi paylaşıyor.

Apple Intelligence, yalnızca kendi yapay zeka yazılımını kullanmıyor, sorduğunuz sorulara karşılık diğer yapay zeka modelleriyle de iletişime geçiyor. Bunun için ilk adım, Chat GPT ile atıldı bile. Herhangi bir işlem yapmadan önce, Apple bu işlemi Chat GPT ile yapmak isteyip istemediğinizi soruyor. Eğer cevabınız evetse, geçtiğimiz günlerde yapay zeka dünyasına yeni bir soluk getiren GPT4o modeli, harekete geçerek tüm sorularınızı cevaplıyor. OpenAl ile iş birliği yaptığını açıklayan Apple, aynı zamanda kullanıcıların hesap oluşturma ve ücret ödeme zorunluluğu olmadan Chat GPT kullanımına başlayabileceğini de duyurdu. Konferansta açıklanan tüm bu özelliklerin, iPhone 15 Pro, M1 Mac, iPad cihazlarında kullanılabileceği de şu ana dek bildiklerimiz arasında.

Yaşam Temmuz 07, 2024
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.