İlk defa elektrikli otomobil sahibi olacak kişilerin aklındaki en büyük soru işaretlerinden birisi otomobillerini nerede şarj edebilecekleri. İçten yanmalı geleneksel tipteki otomobillerimizi sadece benzin istasyonlarında doldurabiliyorken, otomotiv endüstrisinde ikinci devrim olarak görülen elektrikli otomobilleri şarj etmenin birçok yöntemi var.

1. Şarj İstasyonları

Ülkemizde şarj istasyonu sayıları gün geçtikçe artmakta. 2014’te Türkiye’de yalnızca bir adet istasyon bulunuyorken 2021 yılı itibariyle 2000’e yakın şarj istasyonu hizmet vermektedir. Şarj istasyonu ağı en geniş olan firmalar arasında Zorlu Energy Solutions (ZES), E-şarj ve Voltrun firmaları bulunmakta.

Şarj istasyonları yakıt istasyonlarının aksine; AVM otoparkları, dinlenme tesisleri hatta otoparklarda bile bulunabilmektedir. Birçok istasyonda hem AC (22kWh’akadar) hem de hızlı şarja olanak sağlayan DC seçeneği de mevcut. ZES ve E-Şarj firmalarına ait istasyonları aşağıdaki haritalarda görebilirsiniz.

Otomobilimi Nerede Şarj Edebilirim?

ZES Ağustos 2021 itibariyle 620 şarj istasyonu ve 1000’den fazla soket ile hizmet veriyor. Bu istasyonlardan 29’u hızlı şarj (DC) seçeneğine sahip ve otomobilinizi 1 saatten kısa bir sürede %80 doluma ulaştırabiliyorlar. ZES istasyonlarından faydalanmak isteyen kullanıcıların tek yapması gereken mobil uygulamayı indirmek ve bir kredi kartı tanımlamak. Herhangi bir istasyonda uygulamadaki kare kod sayesinde otomobilinizi şarjlama işlemini başlatabiliyoruz.

Otomobilimi Nerede Şarj Edebilirim?

E-şarj Ağustos 2021 itibariyle 231 istasyon ve 434 soket ile hizmet veriyor. 83 adet istasyonda DC (hızlı şarj) opsiyonu da sunuluyor. E-şarj ile şarjlama işlemi için ise üyelik kartı çıkartmanız yeterli.

2. Wallbox Tipi Şarj İstasyonları

Otomobilimi Nerede Şarj Edebilirim?

Wallbox tipi şarj istasyonları kompakt olmaları sebebiyle AVM ve site otoparklarında hatta evinizin garajına bile kurulabilen AC (22 kWh) şarj hızında otomobilinizi şarj edebileceğiniz bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

22 kWh hıza kadar şarj hızı desteği sunan Wallbox, evde veya iş yerlerinde alternatif bir çözüm olarak tercih ediliyor. Türkiye’nin en yaygın Wallbox tipi şarj imkanı sunan firması Voltrun’a ait haritayı aşağıda görebilirsiniz.

Otomobilimi Nerede Şarj Edebilirim?

Voltrun firması Ağustos 2021 itibariyle 576 adet wallbox tipi şarj istasyonu ile hizmet veriyor. ‘’Kullandıkça Öde’’ veya aylık abonelik şeklinde üyelik imkanı sunuyorlar.

3. Ev Elektriği ile Şarj

Otomobilimi Nerede Şarj Edebilirim?

Üçüncü alternatifimiz; ilk defa elektrikli otomobil sahibi olan veya potansiyel elektrikli kullanıcılarının ortak sorularından biri olan ‘’Otomobili de aynı telefon gibi ev tipi priz ile de şarjlayabilir miyim?’’ sorusuna da bir cevap oluyor.

Otomobilimi Nerede Şarj Edebilirim?

Ev tipi elektrik ile şarjlama imkanı sunan adaptör yardımıyla zor koşullarda bile otomobilinizi şarj edebilirsiniz. Örneğin; 2.3 kWh hız ile şarjlama imkanı sunan bu adaptör yardımıyla, BMW iX3 modelimizde 100 km menzil için 8 saat yeterli olacaktır. Ev tipi şarj alternatifi sayesinde kullanıcılar, şarj istasyonu alternatifinin olmadığı konumlarda bile rahatlıkla otomobillerini şarj edebiliyorlar.

Seçkin Uysal - Borusan Oto Avcılar BMW Genius

Seçkin Uysal

Borusan Oto Avcılar BMW Genius

Elektrikli Otomobiller Ağustos 02, 2021
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.