Elektrikli araçlardan söz ettiğimizde akla ilk gelen parça batarya olmakla birlikte bataryaların kompleks yapısı ve elektrikli araçlar için önemi, maliyeti ve bakımı gibi konular da artık kullanıcılar tarafından detaylı olarak irdelenen başlıklar haline geldi. İçten yanmalı motorlardan aşina olduğumuz araç bakımına dair geleneksel tutumların hepsi elektrikli araçlar ile önümüzdeki yıllarda tamamen değişmiş olacak.

Elektrikli otomobillerin bataryasında depolanan şarj, kullanım esnasında elektrik motoruna aktarılarak aracın çok daha basit bir sistem yoluyla hareket edebilmesini sağlıyor. Bu sayede araçtan daha hızlı bir tepki alınabiliyor.

Elektrikli araçların bataryaları genellikle lityum bazlı olmakla birlikte; ağırlıklı olarak kobalt, manganez, nikel, alüminyum ve grafit gibi birincil bileşenlerin karışımından oluşuyor. Bu çeşitlilik de batarya konusunda her geçen gün daha da iyiye giden bir teknolojinin kanıtı diyebiliriz.

Elektrikli araçlarımız dikkat çeken batarya garantileri ile ön plana çıkıyorlar. Uzun ömürlü bataryalar yine yüksek kilometrelere kadar garanti kapsamında. Bunun yanı sıra bataryalara gelebilecek hasarlar da kasko dahilinde. Batarya özelinde tam kapsamlı kasko seçeneklerinin yanı sıra %10 muafiyetli seçenekler de bulunuyor. Yani elektrikli araçlar batarya konusunda hem üretici hem de kasko firmaları tarafından güvence altına alınmış durumda.

Batarya garanti süreleri:

  • Jaguar I-PACE için 8 yıl / 160.000 KM
  • BMW iX3 için 8 yıl / 160.000 KM
  • MINI Electric için 8 yıl / 100.000 KM

Bataryalar bu süre ve kilometre sınırları boyunca üretici garantisi altındadır. Elektrikli araçlarımızda batarya verimliliğinin menzili etkileyecek kadar düşmesi durumunda yine üretici garantisi devreye girmektedir.

Bataryalar araçtan araca farklılık göstermekte ve modül sayıları da değişmektedir. Kompleks yapılara sahip bu bataryaların maliyetleri de modeller arasında değişiyor.

Batarya garantisi sona erdikten sonra ve herhangi bir hasar durumunda tüm batarya yerine ilgili modülleri değiştirme imkanımız bulunuyor.

  • I-PACE’in 90 kWh kapasiteli bataryası 36 modülden oluşuyor, bir modülün fiyatı ortalama olarak 2800 €.
  • BMW iX3, 80 kWh kapasiteli 10 modülden oluşan bir bataryaya sahip ve iki tip modülün fiyatları 3518 € ve 4115 € olarak değişiyor.
  • MINI Electric’in bataryası 32.6 kWh kapasiteli ve 5 adet çiftli ve 2 adet tekli modüllerden oluşuyor, modüller 1025 € ve 2010 €’luk fiyat etiketlerine sahip.

Elektrikli Araçlar ile Farklı Bir Satış Sonrası Deneyimi: Bataryalar ve Bakım.

Elektrikli Araçlar ile Farklı Bir Satış Sonrası Deneyimi: Bataryalar ve Bakım.

Elektrikli araçların bakım maliyetleri içten yanmalı motorlu otomobillerden çok daha düşüktür.

Özellikle elektrikli araçların fren sistemlerinin ömürleri daha uzundur. Rejeneratif frenleme ile hem enerji kazanımı sağlarken hem de daha uzun ömürlü frenler ile daha maliyetsiz bir periyodik bakım mümkün. İlk servislerin genelinde bu fren hidroliklerinin çoğu zaman değişmediğini de belirtelim.

Genel bilgiler dışında sıkça sorulan sorulardan birkaçına da yer vermek istedik.

  • Elektrikli araçların bakımı zor mudur, neler yapılır ve periyodik bakım süresi ne kadardır?

Elektrikli araçlar motorlarında içten yanmalı araçların motorlarına göre daha az hareketli parçaya sahip olduğundan bakım sürecinde daha az işleme tabi olurlar. Yağ ve hava filtresi gibi parçalar bulunmadığından dolayı bakım periyotları, içten yanmalı motora sahip olan araçların bakım periyotlarına göre daha seyrektir. Fakat elektrikli araçlarda da tıpkı içten yanmalı motora sahip araçlarda olduğu gibi polen filtresi (mikro filtre) bulunduğundan, bu parça ve buna benzer özellikteki ortak parçalar için servis bakımı gerekebilir.

Periyodik bakım süreleri;

  • Jaguar I-PACE; 2 yıl / 34.000 KM
  • BMW iX3 ve MINI Electric için kilometreden bağımsız olarak 2 yıl.

Elektrikli Araçlar ile Farklı Bir Satış Sonrası Deneyimi: Bataryalar ve Bakım.

Elektrikli Araçlar ile Farklı Bir Satış Sonrası Deneyimi: Bataryalar ve Bakım.

  • Yeni batarya almamız gerekir mi? Sıcaklık bataryayı etkiler mi?

Elektrikli araçların bataryaları garantilidir. Batarya değişimini gerektirecek özel bir durum olmadığı sürece değişim yapılmasına gerek yoktur. 

Aşırı ve uzun süreli sıcaklıklarda, soğutma için harcanan enerji otomobilin menzilinin azalmasına sebep olabilir. Sıcaklığın düşük olduğu durumlarda ise bataryayı ısıtmak için enerji gerektiğinden yine menzilde azalma olabilir. Aynı şekilde sıcaklık düşük olduğunda bataryayı ısıtmak için enerji gerektiğinden yine menzil düşebilir.

Doğukan İmir - Jaguar Land Rover Ürün Danışmanı

Doğukan İmir

Jaguar Land Rover Ürün Danışmanı

Elektrikli Otomobiller Ağustos 01, 2021
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.