Günler öncesinden ezberlenen şiirler, kartona yazılı altın harfler, akrobatik gösteriler, stadyumda hep bir ağızdan söylenen marşlar ve ellerde bayraklarla yapılan uzun yürüyüşler... Hem çocukların hem de içindeki çocuğu yaşatanların bayramıdır 23 Nisan. Türkiye'nin umudu olan çocuklarımıza armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı bu sene 104. kez kutluyor, çocukların hayal dünyasını keşfetmek için gidebileceğiniz etkinlikleri mercek altına alıyoruz. Haydi, hep bir ağızdan: ''Yaşasın 23 Nisan!''
Borusan Contemporary, Rumeli Hisarı
Şehrin modern sanat nabzını tutan Borusan Contemporary, mimarisi, tarihten aldığı ilhamı ve kültür sanat alanında yaptığı etkinliklerle çocukların hayal dünyasının kapılarını açan atölyeler düzenliyor. Çocuklara özellikle sürdürülebilir bir keşif alanı yaratan Borusan Contemporary, aynı zamanda arkeoloji, çocuk yogası gibi etkinlikleri bir araya getirerek hep hatırlanacak bir deneyim yaşatıyor. 20 Nisan'da düzenlenecek olan ''Kirpinin Rüyası'' atölyesi, çocukların kısa süreli müze gezintisinin ardından köpük, tüy, boya, kürdan gibi malzemeler kullanarak üç boyutlu tasarımlara geçmesini amaçlıyor. ''Paletteki Renkler'' atölyesinde ilk olarak Dijital Mitolojiler ve Mat Collishaw: Aritmi sergileri gezildikten sonra, çocukları farklı renkleri kullanarak yapacakları baskı çalışması bekliyor.
Arter, Beyoğlu
İstanbul'un en önemli sanat merkezlerinden biri olan Arter, çocuklar için özel öğrenme programları hazırlıyor. Çocukların merakını ve yaratıcılıklarını besleme amacıyla kurulan atölyelerde, aynı zamanda çok yönlü bakabilme becerileri de geliştiriliyor. Arter, 23 Nisan tarihinde ''Gez, Bak, Çiz'' öğrenme programıyla çocukların güncel sergileri keşfetmesine olanak sağlıyor. Rehber ekibi eşliğinde gerçekleştirilecek olan sergi, çocuklara kendi çizimlerini üretme fırsatı vererek sanat dünyasına yenilikler kazandırıyor.
Akbank Sanat, Beyoğlu
Türkiye'de çağdaş sanatın gelişimine katkıda bulunan Akbank Sanat, sadece yetişkinler için değil aynı zamanda çocuklar için de çeşitli programlar düzenliyor. Özenle hazırlanan atölyelerde, çocukların yaratıcılıkları ön plana çıkarılırken eğlenme ve öğrenme ortamı bir arada sunuluyor. 20 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Renkler ve Hayaller Atölyesi'nde çocuklar porselen kalemleri ve hayal gücünü kullanarak kendi kupalarını tasarlarken, Geri Dönüştürülmüş Kâğıtlar İle Kartpostal Yapımı atölyesinde geri dönüşüme ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekiliyor. Desenler ve Tekrarlar Atölyesi’nde ise geleceğin sanatçıları nokta, renk, baskı, çizgi gibi sanatın temel unsurları ile tanışıyor.
Meşher, Beyoğlu
2019'dan bu yana çeşitli sergilere, konferanslara ve söyleşilere ev sahipliği yapan Meşher, çocukların farklı düşünce ve paylaşma becerilerine yönelik atölyeler düzenliyor. Küratörlüğünü Şeyda Çetin ve Ebru Esra Satıcı'nın üstlendiği Göz Alabildiğine İstanbul: Beş Asırdan Manzaralar sergisi, çocukları İstanbul'un köklü tarihine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan sergide 100'ün üzerinde nadide eser yer alıyor. İstanbul'un Osmanlı'nın payitahtı olduğu zamanlara dair farklı bir bakış açısı sunan sergide gemi kaptanları, askerler, seyyahlar, ressamlar, fotoğrafçılar ve mimarlar tarafından üretilen eserler gözler önüne seriliyor.
Sakıp Sabancı Müzesi, Emirgan
Deniz kenarında büyük tarihi bir köşkte yer alan Sakıp Sabancı Müzesi, hem yetişkinler hem de çocuklar için çeşitli programlar düzenliyor. Sergiden konserlere, yogadan çocuk atölyelerine kadar farklı etkinlikleri bir araya getiren bu müzede çocukların sanat üzerine konuşmalar yaparak kendilerini ifade edebilmeleri sağlanıyor. 26 Nisan'da düzenlenen ''Pusetli Aileler: Müzede Duyularımı Keşfediyorum'' programı çocukların müze bahçesinde yer alan eserleri incelemesine imkan tanırken 27 Nisan'daki ''Arkki ile Gelecek Canlanıyor'' atölyesinde çocukların geleceğin şehirlerini hayal ederek parkların, binaların ve bahçelerin nasıl olacağını canlandırması isteniyor.
İstanbul Oyuncak Müzesi, Göztepe
Sunay Akın ve Belgin Akın tarafından kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi ise 23 Nisan'da mutlaka görmeniz gereken yerler arasında. Üstelik müzede yalnızca oyuncaklar bulunmuyor, aynı zamanda kitap okumaları, oyunlar ve atölyeler de kuruluyor. Küçük büyük demeden herkesin müzeyi gezerken ‘’Bundan bende de vardı!’’ diyeceğinden çok eminiz. 20 ve 21 Nisan tarihlerinde düzenlenen ''Tahta Oyuncak Boyama Atölyesi'' özellikle çocukların katılabileceği programlar arasında yer alıyor. Çocukların kendi yaratıcılıklarını kullanarak boyadığı oyuncaklar, minik sanatçıların ellerinde harmanlanarak ilk eserlerine dönüştürülüyor.
Müze Gazhane, Kadıköy
Hasanpaşa Gazhanesi'nin İBB Miras ve Gazhane Çevre Gönüllüleri ile yaptığı işbirliği sayesinde 2021 yılında kültür ve sanat merkezine dönüştürülen Müze Gazhane, açıldığından bu yana çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Hem yetişkinler hem de çocuklar için tiyatro, sergi, konser, söyleşi ve atölye gibi etkinlikler bir araya getiriliyor. 20 Nisan'da düzenlenecek olan ''Çocuklar İçin Müzikli Masallar Atölyesi'', masal kahramanlarının kötülere karşı verdiği mücadeleyi ve eğlenceli maceraları bir atölye aracılığıyla dinlemeye davet ediyor. 4-8 yaş arası çocuklar için düzenlenen etkinliğin ücretsiz olduğunu da hatırlatalım.