Teknoloji dünyasını yakından takip edenler için güzel bir haberimiz var. Open Al tarafından geliştirilen ve geçtiğimiz haftalarda lansmanı yapılan ChatGPT-4o modeli yeni sürümüyle karşınızda! Neredeyse gerçek zamanlı bir şekilde ses, görüntü ve metinleri kullanıp bunlar arasında mantık yürüten ChatGPT-4o, sanki bir arkadaşınızla konuşuyormuşsunuz gibi size cevap veriyor. Üstelik bunu o kadar doğal bir şekilde yapıyor ki karşınızdakinin gerçek insan olmadığını çok kısa sürede unutabilirsiniz. Bu kez, teknoloji dünyasına şimdiden renk katan ChatGPT-4o'yu mercek altına alıyoruz.

Çok Yönlü Bir Teknoloji

ChatGPT-4o: Yapay Zekada Yeni Bir Dönem Başladı

Credit: unsplash.com – @jupp

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor, yapay zekanın farklı versiyonlarını hayatın her alanında kullanmaya başlıyoruz. Teknoloji devi OpenAl tarafından geliştirilen ChatGPT 3,5 ve ChatGPT 4'ü hepimiz biliyoruz. Ancak önümüzdeki günlerde adını daha sık duyacağınız ''GPT-4o'' isimli Al modeli, bu kez işi bambaşka bir boyuta taşıyacak gibi görünüyor. Piyasaya sürülen en yeni ve en büyük dil modeline sahip olan GPT-4o, aslında çok modlu bir yapay zeka teknolojisi. Diğer yapay zeka modellerine göre soruları daha iyi anlayabilen bu model, aynı zamanda daha mantıklı ve neredeyse gerçek zamanlı denilebilecek kadar hızlı bir şekilde cevap veriyor. Üstelik, onu diğerlerinden ayıran tek özellik de bu değil.

Omni takma adıyla da bilinen bu model, yalnızca metinle değil aynı zamanda ses ve görüntü desteğiyle de diğerlerinden ayrılıyor. Hem kamera üzerinden hem de sesli bir şekilde sorulan tüm sorulara kendi sesiyle cevap veriyor. Duygularını ses tonundaki yansımalarla belirtirken aynı zamanda şaka yapıyor, kıkırdıyor ve komik cevaplara kahkaha atarak samimi bir dille cevap veriyor. Peki, bu anlatılanlar size bir filmi anımsattı mı? GPT-4o’nun özelliklerini öğrenen birçok kişi, bu yapay zekanın çalışma prensibini ‘’Her’’ filmi ile bağdaştırıyor. Öyle ki, modelin adında bulunan ‘’o’’ harfinin de bu filme yapılan bir atıf olduğu düşünülüyor. Hatırlarsanız, filmde Theodore, çekici sesi ve verdiği insansı cevaplarıyla kusursuz bir yapay zeka modeli olan Samantha ile tanışmış ve ona aşık olmuştu. GPT-4o, tam da bu filmde anlatılanlar gibi her soruya duygusal bir bağla cevap veriyor ve sanki bir arkadaşınızla görüntülü konuşuyormuşsunuz gibi hissettiriyor.

Yapay Zeka ile Yaratıcılığın Buluşma Noktası

ChatGPT-4o: Yapay Zekada Yeni Bir Dönem Başladı

Credit: unsplash.com – @solenfeyissa

Bu illüzyon, aslında insan ve makine etkileşiminde çok önemli yeni bir adım olarak görülüyor. Yapay zekanın mimari, mühendislik veya tasarım gibi birçok sektörde ne kadar işe yaradığını hepimiz biliyoruz. Aynı zamanda günlük hayattaki faydaları da göz ardı edilemeyecek düzeyde. Örneğin matematik veya geometri gibi alanlarda çözemediğiniz problemlerin cevabını söylemekle kalmıyor, aynı zamanda hem çiziyor, hem de gerçek bir öğretmenmiş gibi tüm adımları farklı çözümlerle anlatıyor. Çağrı merkezlerine gelen karmaşık soruları detaylı bir şekilde cevaplaması ve farklı çözüm önerileri sunması ise başka bir kullanım örneği. GPT-4o, kamera alanından gördüklerini gerçek zamanlı olarak anlattığı için, görme engellilerin işini kolaylaştırmak gibi müthiş faydalara da sahip. Hatta yalnızca engelliler için değil, turist olarak gezdiğiniz bir yerde gördüklerinizi anlamlandırmanıza yardımcı olacak bir rehber. Ormanda kısa bir yürüyüş yaparken hiç bilmediğiniz bir bitkinin ne olduğu, ne işe yaradığı veya nasıl kullanılacağı hakkında da bilgiler veren GPT-4o, şimdiden marketlerde en iyi karpuzu bulmak için iş başına geçti bile.

Bizi Neler Bekliyor?

ChatGPT-4o: Yapay Zekada Yeni Bir Dönem Başladı

Credit: unsplash.com – @boliviainteligente

Şimdiye kadar geliştirilen modellerin birkaç adım ötesinde olan GPT-4o, aynı zamanda yapay zeka dünyasındaki rekabeti de kızıştırıyor. Artık sorduğunuz sorulara bilgisayar ekranında yazı olarak bilgi aktarmakla kalmıyor, ses tonlaması, esprileri ve mantıklı cevaplarıyla tıpkı bir arkadaş gibi duygusal ihtiyaçlara da yanıt veriyor. Peki, yapay zeka dünyasında yaşanan bu gelişmeden sonra bizi neler bekliyor? Bildiğiniz üzere, Open Al gibi teknoloji dünyasının bilinen markaları yapay zeka üzerine giderek yoğunlaşmaya başladı ve gelişmeler hızla devam ediyor. GPT-4o'ın duygusal olarak insanlarla bağ kurması ve sanal arkadaş olarak her soruya cevap vermesi müthiş bir gelişme olsa da, anti-sosyalliğe yol açabilme ihtimali de kafaları karıştırıyor. Ancak doğru kullanıldığı takdirde yaşamı kolaylaştıracağı ve insanlık için büyük adımlar atılmasını sağlayacağı da inkar edilemez bir gerçek. Sonuçlarını ilerleyen zamanlarda göreceğimiz GPT-4o, ne olursa olsun teknoloji dünyasının devrimi olarak nitelendiriliyor.

Yaşam Mayıs 30, 2024
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.