Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren birçok uygulama ve programın hangi amaçlarla kullanıldığını yeterince iyi biliyor muyuz? Türkçe'ye ''bilgisayarla oluşturulan görüntüler'' olarak da çevrilen CGI teknolojisi denildiğinde ilk akla gelen elbette film sektörü oluyor. Ancak CGI kullanımı bununla sınırlı değil. Bu kez, reklam, görsel sanatlar, modelleme, mimari tasarım, mühendislik ve sanal gerçeklik gibi alanlarda kullanımıyla öne çıkan CGI teknolojisini mercek altına alıyoruz.

Dijital Dünyanın Yeni Gözdesi: CGI Teknolojisi Herkesi Büyülüyor!

Credit: unsplash.com – @shaikhulud

Geniş bir kullanım yelpazesi sunan CGI, görüntüleme yazılımı kullanılmasıyla hareketli ve hareketsiz görsel içeriklerin oluşturulmasını sağlayan teknolojiler arasında yer alıyor. Peki, CGI teknolojisini bu kadar popüler yapan ne? CGI'ın birçok farklı alanda kullanıldığını söylesek de fantastik, bilim-kurgu ve animasyon alanında çekilen filmlerin bu teknolojiyi dünyaya tanıttığı yadsınamaz bir gerçek. CGI, birçok kişi tarafından yeşil ekran teknolojisinin ileri bir versiyonu olarak biliniyor. Özellikle kullanıldığı filmlere bambaşka bir boyut kazandırdığı için görsel sanatçılar ve sinemacıların gözdesi de deniliyor.

Sinema Tarihinin Dönüm Noktası

Dijital Dünyanın Yeni Gözdesi: CGI Teknolojisi Herkesi Büyülüyor!

Credit: unsplash.com – @phillshaw

Sinema sektöründe ilk kez 1958 yılında Alfred Hitchcock'un Vertigo'daki açılış sekansını yaratmak için kullanılan CGI, 80'li yılların başında Tron filmindeki canlı aksiyon sahneleriyle tanınmaya başladı. CGI teknolojisi, Disney-Pixar işbirliğini başlatan Oyuncak Hikayesi, Titanik ve Lord of The Rings serisindeki 3D görsel efektlerin kullanımıyla sinema tarihinin önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Fantastik dünyanın kapılarını aralayan bu teknoloji, Avengers: Endgame filmindeki başarılı kullanımı sayesinde izleyicilere hayal gücünün çok ötesinde bir deneyim yaşatmayı vadediyor. Maymunlar Cehennemi, King Kong, The Matrix, Terminator ve Avatar ise CGI teknolojisinin yarattığı büyüleyici efektler sayesinde tüm dünyada biliniyor.

90'lı yıllarda önemli bir araç haline gelen bu teknoloji, kullanılmaya başlandığı ilk yıldan beri ilerleme kaydediyor. CGI; aksiyon, fantastik, animasyon gibi filmlerde karakterlerin fiziksel görünümünü değiştirmek, hava koşullarını değiştirmek, mekana fantastik öğeler eklemek, bomba patlaması, ejderhanın ateş püskürmesi gibi zor görüntüleri filme entegre etmek amacıyla kullanılıyor. Ancak kullanımı bununla sınırlı değil.

En Güzel CGI Projeleri

Dijital Dünyanın Yeni Gözdesi: CGI Teknolojisi Herkesi Büyülüyor!

Credit: Jacquemus CGI Project

CGI teknolojisi, oyun tutkunlarının da takip ettiği gelişmelere katkıda bulunuyor. GTA, Counter veya PUBG gibi oyunların dünya çapında ne kadar sevildiğini biliyoruz. Büyük küçük demeden herkesin sevdiği bu oyunların grafikleri ve 3 boyutlu nesnelerin modellenmesi CGI teknolojisinin kullanılmasıyla elde ediliyor. Oyunculara gerçek bir deneyim yaşatmak isteyenler markalar, rasterleştirme yöntemiyle bir fotoğrafın hassasiyetinde foto gerçekçi görüntüler üretiyor. Üretilen bu görüntüler oyuna entegre edilerek gerçek zamanlı sahnelere ev sahipliği yapıyor.

CGI teknolojisi, küçük işletmelerin bile büyüleyici görüntüler oluşturarak ürünlerinin reklamını yapmasına fırsat veriyor. Hem video hem de hareketsiz görüntüler kullanılmasıyla ürünün reklamı, kullanıcıların zihninde yer ediyor.

CGI teknolojisi, dünya çapında tanınan markaların kullandığı video formatıyla dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde yanıp sönen bilgisayar grafikleri sayesinde bir trend haline geliyor. İlk kez Louis Vuitton’un Yayoi Kusama koleksiyonu ile başlayan trend, sosyal medyada adından sıkça bahsettiren Fransız moda markası Jacquemus'nün pazarlama stratejileri sayesinde daha da yaygınlaşıyor. Jacquemus’nün Paris caddelerinde gezen dev Bambino çantaları, Isabel Marant'ın erkek giyim mağazasının önünde bir anda sıkılan dev diş macunu, Maybeline'in metrolarda gezen dev rimelleri CGI teknolojisinin sürrealist pazarlama için ne kadar önemli olduğunu dünyaya kanıtlıyor. Süper gerçekçi sahte reklamlar, izleyenlerin zihnini şaşırtırken aynı zamanda ikna etmeyi hedefliyor. Cesur ve alışılmışın dışında ögeler sunan CGI pazarlama kampanyaları, büyük markaları birbiriyle yarıştırıyor.

CGI teknolojisinin bir diğer kullanım alanı ise mimari tasarımlar. Ev, bahçe, ofis veya geniş bir site alanı yapmak istediğinizi düşünün. Hayal ettiğiniz görüntüyü herkesin görebileceği bir ekrana yansıtmak ve üretmek istediğiniz yapının bitmiş versiyonunu çok önceden görmek harika olmaz mıydı? Tam da bu noktada CGI uzmanları, aklınızdaki mekanların 3 boyutlu modelini üreterek gerçekçi bir maketini ortaya koyuyor. Henüz inşaat başlamadan binaların nasıl görüneceğini ayrıntılı bir şekilde görerek mimari alanda işleri büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

CGI'nın Geleceği

Dijital Dünyanın Yeni Gözdesi: CGI Teknolojisi Herkesi Büyülüyor!

Credit: unsplash.com – @steve_j

CGI teknolojisi, yapay zeka gibi çok az kişinin yıllar önce ön görebileceği bir şekilde hızla ilerlemeye devam ediyor. CGI da, yapay zeka kullanımı gibi kısa sürede büyük başarılara imza atıyor ve dünya çapında tanınıyor. Bu yüzden yakın gelecekte yalnızca film, reklam ve mimari değil, otomotiv ve sanal gerçeklik alanlarında da kullanılması öngörülüyor. VR gözlükler sürükleyici hale gelerek her geçen gün daha iyi bir şekilde geliştirildiği için, CGI teknolojisinin bilgisayar ve video oyunları gibi sanal gerçeklik deneyiminde de kullanılarak devrim yaratacağına inanılıyor. CGI uzmanları, markaların dijital varlığını güçlendirmeyi ve dünyada fark yaratmayı hedefliyor.

Sanat Mayıs 29, 2024
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.