Yavaş Yaşamak Bir Şeyleri Yavaş Yapmak Demek Değildir. Yavaş yaşamanın amacı yaşamınızı daha yavaş tempoda sürdürmek değil, fakat dahil olunan her aktiviteyi gerektirdiği zaman içinde ve doğru şekilde yapmaktır. Yavaş yaşamak, salt sonuca odaklanmak yerine, süreçten keyif almayı öğrenmektir. Yavaşladığınızda basmakalıplıktan, kestirme yollardan ve çoklu görevlerden kaçınırsınız. Yavaş yaşamak hızlı olmadığınız anlamına gelmez. Sadece acele edip hedefe odaklanmak yerine, süreci özümseyip elinizden gelenin en iyisini yaparsınız.

Yavaş Yaşamak Daha Az Şey Yapmak Demek Değildir. Bir şeyleri özen göstererek yapmak, daha az şey yapacağınız anlamına gelmez. Hatta bu yaklaşımı benimseyerek üretkenliğinizi ve iş kalitenizi artırabilirsiniz. Çünkü aynı anda birden fazla iş yapmanın dağınıklığından kurtulur ve vakit kazanırsınız. Boş zamanınız olmadığı için strese girdiğiniz süre içinde ilgi alanlarınıza, ailenize vakit ayırabilir veya sükûnet içinde çayınızı içebilirsiniz. Yavaş yaşarken favori aktivitelerinizi meditasyon, yoga veya tai-chi gibi ‘rahatlatıcı’ aktivitelerle değiştirmek zorunda değilsiniz. Yavaş yaşamak, keyif aldığınız şeylerden değil, ihtiyacınız olmayan şeylerden kurtulmanız olarak tercüme edilir.

Yavaş Yaşamanın Benimsemeniz Gereken Bir Estetiği Yoktur. Yavaş yaşamak ile alakalı hızlı bir sosyal medya araması yaptığınızda karşınıza taze ürünlerin, dumanı tüten çay ve kahvenin, eski kitapların, çikolata parçacıklı kurabiyelerin, uzun eteklerin, kalın kazakların sepya fotoğrafları çıkıyor. Bunlar her ne kadar Instagram için hazırlanmış ve Pinterest dostu fotoğraflar olsalar dahi, hayatınızı buna benzetmek zorunda değilsiniz. Pekâlâ siyah veya gri renkte giyinebilir, kitaplarınızı elektronik ortamda saklayabilir ve televizyon izleyebilirsiniz. Yavaş yaşamak bir estetik değil, yaşam şeklidir. Yavaşlamak için herhangi bir şey satın almak veya olduğunuz kişiyi değiştirmek zorunda değilsiniz; sadece zihin yapınızı değiştirmeniz gerekir.

Yavaş Yaşamak Bir Kasabada Yaşayıp Evden Çalışmak Demek Değildir. Öyle ki kasabada yaşamanız yavaşlayacağınız anlamına da gelmez. Kasabada da, tıpkı şehirde olduğu gibi, stresli olabilirsiniz. Evden çalışmak da ilgi alanlarıyla doldurulacak sonsuz günler anlamına gelmez. Gerçek yaşam stiliniz ne olursa olsun yavaş yaşamayı bir yaşam stili haline dönüştürebilirsiniz. Kalabalık bir şehrin merkezinde çalışan, işe toplu taşıma ile giden ve apartman katında yaşayan, iki çocuklu biri iken de bunu becerebilirsiniz. Yavaş yaşamak zengin-çocuksuz-sağlıklı-kasabada yaşayan insanların değil, herkesin her yerde benimseyebileceği bir durumdur.

Yavaş Yaşamak ‘Eski Güzel Günler’ Özlemi Kurup Teknolojiyi Hayatınızdan Çıkarmak Demek Değildir. Yavaş yaşamak, yaptığınız şeylere gereken ilgiyi ve özeni göstermekle alakalı. Bir arkadaşınızla konuşurken telefonunuzla mı oynuyorsunuz? Sokakta yürürken ve podcast dinlerken birisine mesaj mı atıyorsunuz? Hiç boş zamanınız yok ama bir şekilde gününüzün 3 saatini sosyal medyada mı geçiriyorsunuz? O halde, evet, söz konusu teknoloji olduğunda kendinize dönüp bir bakmanız gerek. Çünkü böyle olmak zorunda değil. Teknoloji bir araç. Evet, internet sayesinde olağanüstü kaynaklara erişebiliyor ve dünyanın diğer ucundaki bir kişi ile iletişim kurma şansı yakalıyoruz. Teknoloji olmadan bu yazıyı da okuyamayacaktınız (eğer hala okuyorsanız). Teknoloji olmadan başka şehirde yaşayan arkadaşlarınızla bu kadar sık ‘yüz yüze’ gelemeyecektiniz. Teknoloji olmasa şimdiki işinizi yapmıyor olacaktınız. Yavaş yaşamak, teknolojinin hayatınızın kontrolünü eline geçirmeden, onunla olan etkileşiminizde daha sağlıklı bir yol geliştirmek demek. Teknolojinin bir son değil, bir araç olduğunu unutmamak gerek.
 

Yavaş Yaşamak Ne Değildir?

Yavaş Yaşamak Minimalizm, Basit Yaşamak, Sürdürülebilirlik, Sıfır Atık, Veganlık İle Aynı Şey Değildir. Eğer yavaş yaşamanın derinlerine dalarsanız bunlar gibi ve diğer birçok anahtar kelime ile karşılaşacaksınız. Yavaş yaşamaktan bahsederken minimalizm, çevre-dostu, az-atık ve toplamak gibi kelimelerin bir anda belirmesi de olası. Ancak bunlar yavaş yaşamak değil. Peki o zaman neden yavaş yaşamak döngüsü içinde konuşuluyorlar? Yavaş yaşamak, hayata karşı bakış açınızı tamamen değiştirmek anlamına geliyor. Sorgusuz sualsiz kabul ettiğiniz ve normal saydığınız şeylerin önemlerini gözden geçirmek ve önceliklerinizi yeniden belirlemeniz anlamına geliyor. Hayatınızda bu denli büyük bir değişiklik yaptığınızda, diğer başka değişiklikler de beraberinde geliyor. Bu yüzden minimalizm izinden gitmeye başlayan birinin daha sonra vegan olduğunu ve yaşam tarzında yavaşlamaya gittiğini duyduğunuzda size tuhaf gelmiyor. Günün sonunda tüm bu konseptlerin birbirine karıştığını görüyorsunuz. Bu bir yandan harika; çünkü hayatınızda daha fazla bilgiye ve pozitif değişime alan açıyorsunuz. Negatif yandan ise başlangıç noktasını yüksekten seçince henüz denemeden vazgeçme ihtimalinizi artırıyorsunuz.

Yavaş yaşamak, hayatınızın her alanına yavaş yavaş dahil edebileceğiniz bir hareket. Ve insanların yaratıcılığına paralel olarak daha fazla alana yayılabilecek bir bildiklerinizi-unutup-yeniden-öğrenme biçimi.

Yavaşlamak hepimize iyi gelecek.

Yaşam Mayıs 10, 2022
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.