Geri

Hibrit Araba Nedir?

Hibrit araçlar, hem içten yanmalı motor (benzinli veya dizel) hem de elektrikli motorla çalışan araçlardır. Bu sayede, iki motorun avantajlarını birleştirerek daha verimli bir sürüş deneyimi sunar. Hibrit araçlar, özellikle şehir içi sürüşlerde elektrik motorunu kullanarak düşük yakıt tüketimi sağlar. Yola çıkarken, bataryaların gücünden faydalanarak tamamen elektrikle hareket edebilir, ancak ihtiyaç duyulduğunda içten yanmalı motor devreye girer.

Hibrit Araç Çalışma Prensibi Nasıldır?

Hybrid araçlar, hem benzinli hem de elektrikli motorları birleştirerek, her iki motoru da gerektiği şekilde kullanır. Biri yakıt deposundan (dizel veya benzin) yakıt alır ve diğeri arabadaki akü paketinin sağladığı güçle çalışır.

Hibrit Araçlarda Yakıt Sistemi Nasıldır?

Hibrit arabalar içten yanmalı motorlara sahip oldukları için fosil yakıt kullanmaya devam edebilir. Hibrit arabayı şarj edilmesinin gerekip gerekmediği ise plug-in hibrid olup olmamasına bağlıdır.
En verimli hibrit araçlar, elektrik motorlarını şarj etmek için bir jeneratör kullanır. Ayrıca, fren yaparken aküleri şarj eden hibrit araçlar da mevcuttur.

İçten yanmalı motor, elektrik motoru veya her iki motor da hibrit araca güç sağlar. Ancak, bazen elektrik motoru, içten yanmalı motoru destekler ve güç ihtiyacı arttığında devreye girer. Ayrıca, hibrit araçlar tamamen elektrikle de sürüş yapabilir. Benzinli motorun daha fazla güç harcaması gerektiğinde, elektrik motoru devreye girerek emisyonları ve yakıt tüketimini azaltır.

Hibrit Otomobillerin Avantajları

Hybrid araba modelleri, daha az yakıt tüketimi, daha hızlı sürüşte iyi performans, otomatik viteste standart sürüş, hızlı kalkış avantajları sunar. Sadece benzin veya dizel motor kullanan araçlara göre daha düşük emisyon değerlerine sahiptir. Bu da hava kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olarak çevre sürdürülebilirliğine katkı sağlar.  

Hibrit Araba Çeşitleri

Hybrid aracın, tam hibrit, yarı hibrit, plug-in hibrit ve menzil arttırıcı hibrit araç olmak üzere çeşitleri vardır. Aralarında çalışma prensibi ve kullanım açısından küçük de olsa farklılıklar vardır. Her tür, belirli ihtiyaçlara göre tasarlanmış olup, kullanıcıların sürüş alışkanlıklarına ve çevresel koşullara göre farklı avantajlar sunar. Yaygın hibrit araba türleri:

Tam Hibrit Araçlar (HEV - Hybrid Electric Vehicle)

Tam hibrit araçlar, içten yanmalı motor ve elektrikli motoru birleştiren araçlardır. Bu araçlar, elektrik motoru ve içten yanmalı motor arasında geçiş yaparak sürüşü optimize eder. HEV'ler, dışarıdan şarj edilmezler; batarya, frenleme sırasında veya içten yanmalı motor aracılığıyla şarj edilir.

Plug-in Hibrit Araçlar (PHEV - Plug-in Hybrid Electric Vehicle)

Plug-in hibrit araçlar, dışarıdan şarj edilebilen hibrit araçlardır. Bu araçlar, bataryalarını evdeki prizden veya şarj istasyonlarından şarj edebilir. Elektrik motoru, bataryası tamamen şarj olduğunda daha uzun mesafeler kat edebilir, ancak batarya bittiğinde içten yanmalı motor devreye girer. BMW X1 xDrive25e, gelişmiş plug-in hybrid teknolojisiyle dikkat çeken kompakt bir SUV modelidir. 1,5 litre hacmindeki benzinli motoru ve elektrik motoru toplamda 245 beygir güç ile 477 Nm tork üretir. Geniş iç hacmi ve gelişmiş teknolojik donanımlarıyla BMW X1, şehir içi ve uzun yol kullanımında konforlu bir sürüş deneyimi sunar.

Mikro Hibrit Araçlar (MHEV - Mild Hybrid Electric Vehicle)

Mikro hibrit araçlar, elektrik motorunun sadece destekleyici bir rol oynadığı araçlardır. Bu araçlar, frenleme sırasında enerji geri kazanımı yaparak bataryalarını şarj eder. Elektrik motoru, içten yanmalı motora yardımcı olmak için kullanılır, ancak bu araçlar elektrikle sürüş yapmazlar.

Menzil Artırıcı Hibrit Araçlar (EREV – Extended Range Electric Vehicle)

Tamamen elektrikli motorla hareket eder; ancak batarya seviyesi düştüğünde içten yanmalı motor, jeneratör görevi görerek bataryayı şarj eder. Dışarıdan şarj edilebilir; ancak içten yanmalı motor, bataryayı şarj etmek için kullanılır.

Hybrid Arabaların Yakıt Tüketimi

Hibrit bir arabanın ne kadar ekonomik olduğu araca göre değişir ama genel olarak hibrit bir arabanın en azından eşdeğer büyüklükteki bir benzinli arabadan daha ekonomik olduğu söylenebilir. Bunun nedeni, içten yanmalı motorun siz sürüş sırasında veya örneğin bir trafik ışığında hareketsiz dururken ara sıra kapatılmasıdır. Ayrıca tam hibrit ve yarı hibrit araçlarda olduğu gibi araç kendi kendini şarj edebilecek sisteme sahiptir.

Hibrit Araçların 100 Km'de Ortalama Yakıt Tüketimi

Plug-in hibrit, elektrik söz konusu olduğunda tam elektrikli bir arabadan daha az verimlidir. Çünkü tamamen elektrikli bir arabaya göre kilometre başına daha fazla güç kullanılır. Bir elektrikli otomobil için 20 kWh/100 km normal bir tüketim iken en az yakan hibrit araba plug-in hibrit ile bu tüketim yaklaşık 35 kWh/100 km'ye çıkar. Bununla birlikte elektrik ve hibrit araç yakıt tüketimi hız, mesafe, araç modeline bağlı olduğundan değişkenlik gösterir. Hibrit SUV araçlar da daha fazla güç tüketimine neden olabildiği için daha fazla yakıt tüketimi sağlayabilir.

Hibrit Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

En iyi hybrid araçlar, müdahaleye gerek kalmadan en tasarruflu şekilde otomatik motor değişimi yapar ve sürüş esnasında bu değişim fark edilmez. Ancak genelde kısa mesafelerde araç kullanılıyorsa, daha ekonomik olduğu için hibrit bir araba ideal seçenektir. Bununla birlikte ani hızlanmalar yerine kademeli hız arttırma daha tasarrufludur. Freni kullanarak aküyü şarj edilirse elektrik masrafından kaçınılabilir.

Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar
Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.