Elektrikliden Etkilenmek
Şu sıralar BMW’nin “i” harfini sıklıkla görmeye başladık. BMW iX3, BMW i4, BMW iX, BMW i-Next. Peki BMW i nedir?
Buğra Ali Pulurluoğlu
Borusan Oto Avcılar BMW Genius
Seçkin Uysal
Borusan Oto Avcılar BMW Genius
Tüm BMW
Modelleri
Tüm MINI
Modelleri
Tüm JAGUAR
Modelleri
Tüm LAND ROVER
Modelleri
Tüm BMW MOTORRAD
Modelleri
Şu sıralar BMW’nin “i” harfini sıklıkla görmeye başladık. BMW iX3, BMW i4, BMW iX, BMW i-Next. Peki BMW i nedir?
Borusan Oto Avcılar BMW Genius
Borusan Oto Avcılar BMW Genius
BMW i, tıpkı M markası gibi BMW nin alt markalarından birisi. 2011 yılında elektrikli otomobillerin markası olmak için kuruldu. Bu markanın ilk 2 otomobilini bilmeyen yoktur. BMW i3 ve şimdiden klasik olmuş olan BMW i8. Dikkatinizi çekmiştir ki bu BMW’ler önceden tasarlanmış hiçbir BMW’ye benzemiyordu ve gelecek konulu bir filmde kullanılan otomobillere benziyordu.
2014 yılında Türkiye BMW i3 ile birlikte tamamen elektrikli bir otomobil (BEV) ile tanıştı. Evet neredeyse 7 yıl önce. BMW bayileri dışında hiç şarj istasyonu görmediğimiz, AVM’lerde istasyon olmasını bırakın altyapısının bile daha planlanmadığı zamanlarda aramıza katıldı.
Ayrıca 2014 yılı içerisinde Plug-in Hibrit elektrikli(PHEV) ve 1.5 litre 3 silindir benzin motorlu Supercar sınıfı sayılan BMW i8 de kendisini gösterdi. Kapılarının açılışı, tasarımı, o güzel 3 silindir sesi, performansı ve her şeyden önemli olan o sürüş keyfi ile deneyen herkesi etkiledi.
Beni asıl etkileyen otomobil i3 olmuştu. 21 yaşına kadar kullandığım tek elektrikli otomobilin 4 yaşında kullandığım akülü arabam olduğunu düşünürseniz çok bir beklentim yoktu, sadece okuduklarım kadar hayal edebiliyordum. Dış tasarımı normal bir otomobil olmadığını anlatıyordu, İç tasarımı çok sade ve alışılmışın dışında bir dokuya sahipti. Direksiyonu 2 kolluydu. Yani zaten dışarıdan gördüğünüzde ve kokpitine girdiğinizde ben farklıyım diye bağıran bir otomobil idi.
Otomobili kullanırken ilk gaza bastığımdaki şaşkınlık, arkasından gelen heyecanı siz de BEV bir otomobil kullandıysanız biliyorsunuzdur. Kullanmamış olan arkadaşlara ne kadar anlatsam da kullanmadan hayal edilebilmek mümkün olmayacaktır. Deneyimlemeniz gerekiyor.
Peki bunlar neden önemli? Dünyanın her yerinde PHEV ve BEV otomobiller, ülkemiz de dahil olmak üzere, yaygınlaşıyor. Bunun en önemli taraflarından birisi ise gelecek kaygısı. Karbon emisyonunun, içten yanmalı motorların yıllarca dünyaya verdiği zararın azalması gerektiği için önemli.
Elektrikli otomobiller üretiminde daha çok emisyona sebep olsa da 80 bin kilometre kullanımında kendisini amorti ediyor. Otomobillerin nominal ömrünün 150 bin kilometre olduğunu kabul edersek 1 elektrik motorlu otomobil 2 içten yanmalı motora sahip otomobil kadar CO2 emisyonuna denk geliyor. Pil teknolojileri geliştikçe, geri dönüştürülebilir malzemeler kullanıldıkça bu emisyonu daha da azaltıyor.
Izgaralar size de tanıdık geldi mi? Bu görüntü 2016 yılında BMW Vision Next ile tanıtılmıştı. Elektrikli olmasa da Yeni BMW 4 Serisi Coupé bu ızgara tasarımının ilk kullanıldığı otomobil oldu. Bu ızgarayı en son tanıtılan BMW iX üzerinde de gördük. Geleneksel ızgaranın görevi yerine Shy-Tech dediğimiz göz önünde olmayan teknolojileri barındırma görevini üstlendi.
Önceki BMWi modelleri farklı tasarımlardaydı. Farklı olduklarını gösteriyorlardı. Yeni BMW iX3 ise farklı değil. Alışık olduğumuz BMW X3 tasarımının üzerine “i” dokunuşları bulunduran bir otomobil olarak yollarda göreceğiz. Yani BEV otomobiller artık normalleşiyor.
Bu aralar BMW’den yine bolca duyduğumuz bir kelime daha var. Sürdürülebilirlik. Bu kelimeyi duyunca ilk olarak akla daha uzun ömürlü otomobiller gelirken aslında sürdürülebilirliğin amacı tam olarak bu değil. Sürdürülebilirlik otomobil parçalarının geri dönüştürebilir ve tekrar kullanılabilir olması. Buna Lityum-İyon piller de dahil.
160 kilometre menzil ile başlayan hikaye şu anda 335 kilometrede. Her yeni otomobil ile bu menzil artıyor. BMW iX3 460 kilometre ve BMW iX 600 kilometrelik menzil vadediyor. Elektrikli otomobillerde çekince yaratan en büyük tarafın menzil ve şarj olduğunu duymuşsunuzdur. Bu çekince 2014 yılında yerinde olabilirdi. Başta söylediğim gibi şarj istasyon sayıları azdı, menzil düşüktü ve sadece şehir içi kullanıma uygun olarak görülüyordu. Yıllar geçti teknoloji ilerledi Güncel BMW i3’ü 300 km kullandıktan sonra mola verdiniz. Yemeğinizi yerken hızlı şarj istasyonunda 42 dakikada pilinizin %80 ini şarj edip yolunuza devam edip yolcuğunuza devam ettiniz. Tıpkı içten yanmalı bir otomobil kullanır gibi değil mi? Emisyonsuz ve yakıt maliyet olmadan.
BMW i. Geleceğimiz. Keyif ve sorumluluğun karışımı. 100 yıllık içten yanmalı motor alışkanlığının sonu. Yeni bir çağın başlangıcı.
Borusan Oto Avcılar BMW Genius
Borusan Oto Avcılar BMW Genius