Cabriolet (ya da Convertible) gövdeyi basitçe, sürücüye tavanı açık bir sürüş deneyimini yaşatabilen, sportif karaktere sahip, ikiden fazla yolcu taşıyabilen otomobiller olarak tanımlayabiliriz. İki yolcu taşıma kapasitesine sahip versiyonlar ise Roadster veya Speedster olarak tanımlanıyor.

Cabriolet ya da halk arasında bilinen tabiriyle ‘’üstü açık’’ otomobillere olan talebin artmasında en büyük etken aslında İkinci Dünya Savaşı’ydı. İngiltere ve Fransa’ya giden Amerikan askerleri Avrupa’da kullandıkları küçük Cabriolet otomobillerin kullanımından çok etkilenmiş ve bu gövdede üretilen model sayıları bir hayli artmıştı. Belki de 1940-1950’li yıllarda Cabriolet otomobil çeşidinin bu kadar fazla olmasının açıklaması da buydu.

BMW markası için her şeyin başlangıcı sayılan, 20. Yüzyılın en etkileyici spor otomobillerinden biri olan 328 modeli de bir Roadster’dı.

Bu yazımızda BMW 327 ve 328 ile başlayan Cabriolet tarihimizin iz bırakan modellerini ve günümüzdeki gelişimine değineceğiz. Keyif almanız dileğiyle. 😊
 

BMW 507 (1956-1960)

Zamanı Olmayan Bir Özgürlük Tutkusu. Cabriolet.

3.2 litre V8 motoru ve Roadster gövdesi ile BMW 507 Albrecht von Goertz tasarımının da sayesinde döneminin en niş Roadster'larından biriydi. Kısa süren üretim periyoduna rağmen dönemin ünlü isimleri de bu ikonik Roadster'ı garajlarında istedi. Hatta Rock and Roll King Elvis Presley bu premium Roadster'dan bir değil iki adet satın almıştı!

Zamanı Olmayan Bir Özgürlük Tutkusu. Cabriolet.

Üretim maliyetinin çok yüksek olması sebebiyle 4. senenin sonunda üretimi sonlanan 507, hala müzayedelerin favori modellerinden. 
Motor sporları tarihinde iki teker ve dört teker kategorisinde de dünya şampiyonu olmuş efsanevi yarış pilotu John Surtees hayatı boyunca bir BMW 507 kullandı ve 2018 yılında bu otomobil 5 milyon dolara alıcı buldu.
 

BMW Z1 (1989-1991) 

Takvimler 1985 yılını gösterdiğinde BMW Group, sürüş keyfi, sürdürebilirlik ve güvenlik alanlarındaki başarısını borçlu olduğu BMW Technik departmanını kurdu. 
BMW Technik ''Z1'' adını verdikleri proje kapsamında bir otomobil tasarladılar ve sadece 1 sene sonra bu modeli tanıttılar. Konsept, Roadster gövdeye sahipti ve Z harfi Almanca gelecek anlamına gelen ''Zukunft'' kelimesini temsil ediyordu. 

Zamanı Olmayan Bir Özgürlük Tutkusu. Cabriolet.

Bu otomobilin en büyük özelliklerinden biri kapılarının otomobilin içine doğru gizlendiği bir mekanizma yardımıyla açılmasıydı. Bu sayede yasal bir şekilde kapılarınız açık seyahat edebiliyordunuz!
Bir diğer şaşırtıcı özelliği ise sadece 40 dakikada otomobiliniz rengini tamamen değiştirmenize olanak sağlayan sökülebilir kaporta parçalarına sahip oluşuydu. BMW Z1 hala marka tarihinin en yenilikçi otomobillerinden biri olarak anılmaya devam ediyor.  

BMW Z3 (1995-2002) 

Zamanı Olmayan Bir Özgürlük Tutkusu. Cabriolet.

İlk seri üretim Z otomobil olan Z3, E36 gövde kodlu 3 serisi ile aynı platformu paylaşıyordu. Z3 modeli üretimde kaldığı 7 sene boyunca ondan fazla motor seçeneği ile sunulmuştu. BMW Z3 modelinin, üretildiği dönemdeki en etkileyici Roadster'larında biri olduğunu filmlerden dahi anlayabiliyordunuz. Bir İngiliz klasiği olan James Bond serisinin Goldeneye filminde kullanılan ''Bond Car'' ilk kez bir İngiliz değildi!

BMW Z3'ün filmde başrol değildi ancak izleyicilerin hafızasından silinmemişti. BMW Z3, üretim bandındaki 7 senenin sonunda 300.000 adet üretildi.
Favori versiyonumuz olan ''Roadstar'' stili jantlara sahip 321 beygir gücündeki bir Z3 M Roadster örneğini aşağıda görebilirsiniz.

Zamanı Olmayan Bir Özgürlük Tutkusu. Cabriolet.


BMW Z8 (2000-2003) 
 
Henrik Fisker'in dış dizaynda görevli olduğu E52 gövde kodlu BMW Z8, BMW 507 21. Yüzyılda üretilseydi nasıl olurdu sorusunun bir cevabıydı. Retro-modern tasarım diline sahip olan Z8, kaputun altında dizaynına yakışan 400 beygir gücünde V8 bir motora sahipti. (Aynı motor E39 gövde kodlu M5'te de kullanılıyordu). 

Zamanı Olmayan Bir Özgürlük Tutkusu. Cabriolet.

BMW Z4 (2002- Günümüz) 

Zamanı Olmayan Bir Özgürlük Tutkusu. Cabriolet.

Z1 konsepti ile başlayan ''Zukunft'' projesi, BMW Z ailesinin en güncel üyesi olan G29 gövde kodlu Yeni BMW Z4 ile Roadster sınıfında markamızı temsil etmeye devam ediyor. Kompakt proporsiyonu, geleneksel 50: 50 ağırlık dağılımı ile selef modellerindeki saf sürüş zevkini günümüze taşıyor. 

Ülkemizde BMW Z4 sDrive30i seçeneği ile sunulan 2.0 litre 258 beygir güce sahip motoru ve sürüş keyfinizi arttıracak değişken oranlı spor direksiyon, adaptif M süspansiyon ve M diferansiyel opsiyonları ile geleneksel sürüş keyfini en kısa rotalarda bile hissettirmeyi başarıyor. 

Zamanı Olmayan Bir Özgürlük Tutkusu. Cabriolet.

Bir BMW geleneği olan sürücü odaklı kokpitinde; BMW Live Cockpit Professional, Head up Display ve 464 watt güce sahip Harman Kardon ses sistemi ile sürüş zevkinizi aynı zamanda eğlenceli bir yolculuğa dönüştürmeyi de başarıyor.  

Yeni BMW Z4, Euro NCAP testinde sürücü güvenliğinden %97 başarı ile geçerek sınıfının en güvenli otomobili olmayı da başarıyor ve güvenlik konusunda bütün soru işaretlerini ortadan kaldırıyor.


BMW 4 Serisi Cabrio (2013- Günümüz)

1986 yılında tanıtılan E30 gövde kodlu 3 Serisi Cabrio'nun efsaneleşen sürüş keyfi ve markanın bu sınıftaki 35 yıllık deneyimini G23 gövde kodlu Yeni BMW 4 Serisi ile birleştirmeye devam ediyor. Markamızın en güncel ve en geleneksel tasarım dilini kullanan Yeni BMW 4 Serisi, birinci sınıf şasi teknolojileri ve Cabrio sürüş keyfini mükemmel bir şekilde bir araya getirmeyi başarıyor. 
 
 BMW Böbrek Izgaraları sadece geçmişe gönderme yapmakla kalmıyor, otomobilin aktarma organları ve motorun soğutma ihtiyacını da karşılıyor.

Zamanı Olmayan Bir Özgürlük Tutkusu. Cabriolet.

Soft top tavanı sayesinde F33 gövde kodlu otomobile kıyasla tavan ağırlığı %40 oranında hafifleyen Yeni BMW 4 Serisi Cabrio'nun ağırlık merkezi alçalarak virajlı yollardaki limitlerini daha da arttırarak yüzleri güldürmeyi başarıyor.  BMW Individual renk ve döşeme seçenekleri ile her tarza hitap etmeyi başarırken; BMW Laserlight ve Sürüş Asistanı Professional gibi yüksek teknolojiye sahip donanımları ile Cabrio sürüş keyfinizin konforunu bir üst limite taşıyor.

Bağımsız estetik anlayışı ve zarif iç mekanı ile Yeni BMW 4 Serisi Cabrio’yu keşfedin.

 

Buğra Ali Pulurluoğlu - Borusan Oto Avcılar BMW Genius

Buğra Ali Pulurluoğlu

Borusan Oto Avcılar BMW Genius

Seçkin Uysal - Borusan Oto Avcılar BMW Genius

Seçkin Uysal

Borusan Oto Avcılar BMW Genius

Yaşam Haziran 30, 2021
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.