SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA

Elektrikli Otomobil Kullanmak İçin 5 Neden: Sıra Sizde.

Elektrikli otomobiller, sürdürülebilir bir ulaşım için en iyi çözüm. Çünkü içten yanmalı otomobillerin gaz salınımını ve neden olduğu hava kirliliğini ortadan kaldırmak bir yana, çevre için daha uzun vadeli ve sürdürülebilir çözümler üretiyorlar. ABD Enerji Bakanlığı'nın Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Dairesi’nin verilerine göre, elektrikli motorlar kullanılan enerjinin %59 ila %62'sini harekete dönüştürebilirken, yakıtla çalışan motorlarda bu oran %17 ila %21 bandında kalıyor. Elektrikli otomobilinizi evinizde şarj ettiğiniz, hele ki yenilenebilir enerji kaynaklarıyla şarj ettiğiniz durumlarda sürdürülebilirliğe katkısı daha da artıyor. Diğer yandan BMW, Jaguar ve MINI'nin de aralarında bulunduğu birçok marka, elektrikli otomobillerin tedarik, üretim ve dağıtım aşamaları da dahil olmak üzere karbon ayak izini minimuma indirmek için her yıl daha radikal hedefler belirliyor, üstelik elektrikli otomobillerin tüm modelleri arasındaki yüzdesini her yıl biraz daha arttırıyorlar.

SESSİZ VE RAHAT BİR SÜRÜŞ

Elektrikli Otomobil Kullanmak İçin 5 Neden: Sıra Sizde.

Elektrikli bir otomobil kullanmaya başladığınızda şaşırmayın  evet, motor çalışıyor! Elektrikli otomobillerde gaza ilk basıldığı anda dengelenen motor sesi, son derece sessiz bir yolculuk vadediyor. Otomobilin sessizliğinin yanı sıra, anlık tepki veren tork sayesinde gücü parmaklarınızda hissedebiliyor, pedala bastığınız anda dilediğiniz hıza ulaşabiliyorsunuz. Gücü sağlayan pillerin otomobilin tabanında bulunması, mükemmel bir denge ve ağırlık dağılımı sağlıyor. Elektrikli otomobiller şehir sürüşü için ideal bir rahatlık, motor sesinin olmadığı bir yolculuk, huzurlu, sessiz ve rahat bir sürüş keyfi yaşatıyor. Uzun yolculuklarınızdaysa motorun sesini, orman yollarının yaprak hışırtıları, kuş cıvıltıları ve sahil yollarının dalga sesleri devralıyor.

Sessiz bir geleceğe, sessiz otoyollara hazır olun! Elektrikli otomobillerin sadece sürücü koltuğunda oturan siz için değil, çevrenizdeki insanlar, sizinle aynı şehri paylaşanlar için de sessizlik vadettiğini söylemek mümkün…

Gelecekten ve sessizlikten söz etmişken; Barış Özcan’ın BMW desteğiyle hazırladığı podcast serisi “111 Hz”, sizleri sanat, tasarım ve teknoloji dünyasından en sıra dışı hikayeleri dinlemeye ve eşsiz bir işitsel yolculuğa davet ediyor. Dinlemek için tıklayın.

EVDE ŞARJ İMKANI

Elektrikli Otomobil Kullanmak İçin 5 Neden: Sıra Sizde.

En azından şehir içi dolaşımda, benzin istasyonlarını hayatınızdan çıkarmaya hazır mısınız? Elektrikli otomobil kullanmanın en büyük avantajlarından birisi, evde şarj imkanı. Her gün eve döner dönmez elektrikli otomobilinizi şarj etmeye bırakabilir, her sabah yola %100 dolu şarjla çıkabilirsiniz. Elektrikli otomobillerin yaygın olarak kullanımda olmadığı yıllarda en önemli sorunlarından biri olan uzun şarj süreleri günümüz otomotiv ve pil teknolojileri sayesinde büyük ölçüde ortadan kalkmış durumda. Örneğin piyasadaki en yeni elektrikli otomobillerden BMW iX3’ü şarj etmek için yüksek güçlü şarj istasyonlarını tercih ederseniz, 10 dakika şarj ederek 100 km menzil elde edebilir ya da yaklaşık 34 dakikada %80 seviyesinde şarj edebilirsiniz.

YÜKSEK PERFORMANS

Elektrikli Otomobil Kullanmak İçin 5 Neden: Sıra Sizde.

Sizce elektrikli otomobiller mi yoksa yakıtla çalışan otomobiller mi performans ve hız açısından daha iyidir? Yanıtınız elektrikli otomobiller lehine değilse, motorun sessizliğine ya da sürüşün rahatlığına aldanmış ve performanslarını hafife almış olabilirsiniz. Günümüzde elektrikli otomobiller yakıtla çalışan otomobillerin hızına, hatta onlardan daha yüksek hızlara ulaşabiliyor, daha hızlı hızlanabiliyorlar. Elektrikli otomobillerin motorunda yakıtlı otomobillerin içten yanmalı motorlarına kıyasla çok daha az parça bulunduğundan, gücün bu parçalardan geçerek tekerleklere iletilmesi çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor, bu da daha fazla tork ve daha çok daha hızlı hızlanma demek oluyor. Elektrikli otomobil motorlarının hareket eden daha az parçası olması parçaların daha uzun süre dayanmasına, bakımlarını kolaylaştırmaya ve bakım masraflarını düşürmeye de yarıyor.

UZAYAN MENZİLLER

Elektrikli Otomobil Kullanmak İçin 5 Neden: Sıra Sizde.

Çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik sizin için büyük önem taşısa da, sessiz ve rahat bir sürüş size cezbedici geliyor olsa da, performansından ve verimliliğinden şüphe duymasanız da elektrikli otomobillerin menzilleri sizi tereddüte düşürüyor olabilir. Fakat son yıllarda bu alana yapılan yatırımlar, geliştirilen yeni teknolojiler ve tabii elektrikli otomobillerin ve şarj noktalarının yaygınlaşması bu konudaki endişeleri gidermeye yetecek seviyeye geldi. Elektrikli otomobiller artık sadece şehir içi kullanımda değil, uzun yollarda da tercih edilmeye başlandı. Elektrikli otomobil almak isteyip de menzil konusunda soru işaretleri olanlara araştırma sonuçları yardımcı oluyor: Bazı yeni elektrikli otomobil modelleriyle yapılan test sürüşleri, uzun yolda farklı sabit hızlarda ne kadar enerji harcandığını ve yaklaşık menzilin ne olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin BMW iX3 ile hızın 110 km/sa ile sabitlendiği bir şehirlerarası yolculukta, 100km'de ortalama 17,5 kWh enerji harcandığı ve dolu bataryayla menzilin 457km'ye çıktığı görülüyor. Üstelik bu hızın altına düşüldüğünde menzil 479km'ye kadar çıkabiliyor. Aynı değerler Jaguar I-PACE için 100 km'de 23,7 kWh enerji harcayarak 379 km menzil olarak belirlenmiş. MINI SE ile 110km/sa sabit hızla 180-190km menzile, şehir içinde maksimum 88km/sa hıza çıkıldığında ise 225km menzile ulaşılabilmiş. Bu da günde ortalama 30km yol yapan bir kişinin MINI SE'yi 5 günde bir şarj etmesinin bile yeterli olduğu anlamına geliyor.

Peki şarj istasyonları? Ortalama bir sürücünün şehir içinde 40 ila 90 km yol gittiği varsayılırsa, şehir içi ulaşımda bir istasyona uğrama ihtiyacı duymadan evinize varabiliyor, otomobilinizin bataryasını evinizde şarj edebilirsiniz. Uzun yola çıkmadan önce rotanız üzerinde yeterli şarj istasyonu olduğuna emin olmak istemenizse çok normal. Bu konudaki endişeler gün geçtikçe azalıyor, çünkü elektrikli otomobillerin sayısı arttıkça, şehirlerarası yollardaki şarj istasyonlarının sayısı da artıyor. 2011 yılında Avrupa'da 2500'den az şarj istasyonu bulunurken, bu sayı 2020'de 190 bini aşmış. Türkiye'de de şarj istasyonlarının sayısı artışta. 2011 yılında sadece büyük şehirlerde ve toplam 20 şarj ünitesi bulunurken, 2020 yılında şehirlerarası güzergahlar da dahil olmak üzere 2000'i aşan şarj istasyonu hizmet veriyor. Yolculuğunuzu planlarken rotanız üzerindeki ya da yolculuğunuz sırasında en yakınınızdaki şarj istasyonlarını bulabilmek için PlugShare gibi uygulamaları indirebilir, hatta çoğu zaman Google Maps ve Apple Maps gibi harita uygulamalarından da verimli sonuçlar alabilirsiniz.

Elektrikli otomobillerin çok basit yöntemlerle ev konforunda şarj edilebileceğini, yüksek performans ve rahat, sessiz bir sürüş deneyimi vadettiğini ve belki de en önemlisi sürdürülebilir bir gelecek için ne kadar çok faydası olduğunu bilip, ulaşabileceğiniz şehir içi ve şehir dışı menzilleri de görünce kendi hayatınıza da bir elektrikli otomobil sokmanın ne kadar avantajlı olacağını göreceksiniz!

“Sürdürülebilir Seyahat” yazımıza için ulaşmak için tıklayın.

Elektrikli Otomobiller Ağustos 31, 2021
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.