Geçtiğimiz haftalarda ülkemizin birçok noktasında çıkan yangınlarda yüz binlerce hektar orman ve doğal çeşitliliğin önemli bir parçası olan yüz binlerce hayvanı kaybettik. Diğer yandan sel felaketleri, ülkemizin farklı köşelerinde can ve mal kaybına yol açtı. Bunlar yalnızca Türkiye'de yaşanan felaketler değil. Avustralya'dan Kaliforniya'ya İtalya'dan Ukrayna'ya dünyanın her yerinde orman yangınlarını kontrol altına almak zorlaşıyor. Fakat yine de geç değil… Gündelik yaşamımızın her alanını sürdürülebilir kılacak değişikliklere gitmek, alabileceğimiz bireysel önlemlerden en basiti. Sürdürülebilir seyahat de bu dönüşümün bir parçası. Gelin, yola çıkmadan önce bir seyahati sürdürülebilir kılmak için yapabileceklerimize birlikte göz atalım.

HAZIRLIK: HAFİF VE ATIKSIZ

Sürdürülebilir Seyahat Mümkün: Az Tüketim, Bol Deneyim.

Seyahat dönüşlerinde, yanınızda taşıdıklarınızın birçoğunu hiç giymediğinizi fark eder misiniz? Cevabınız evetse, sürdürülebilir bir seyahat yönünde atabileceğiniz ilk adım, bavulunuzu hafifletmek olabilir. Fazladan yüklerinizden kurtulmanın, yanınıza sadece ihtiyacınız olacağına emin olduklarınızı almanın ve belki de bir boy küçük bavul kullanmanın hem sizin sarf edeceğiniz fiziksel eforu azaltacağını hem de böylece bavulunuzun taşınması için daha az yakıt harcanacağını unutmayın.

Seyahatinizi daha sürdürülebilir hale getirecek birkaç parçayı da bavulunuza koymayı unutmayın. Matara, termos, taşınabilir kupa, cam ya da metal pipet gibi, seyahatiniz sırasındaki plastik ve ambalaj tüketiminizi azaltacak gereçleri seyahatlerinizin vazgeçilmezleri arasına ekleyebilirsiniz.

YOL: DOĞA DOSTU ULAŞIM

Sürdürülebilir Seyahat Mümkün: Az Tüketim, Bol Deneyim.

Uçaklardan kaynaklanan karbon salınımının büyük bir yüzdesine iniş ve kalkış süreci neden olduğundan, kısacık bir uçuşun okyanus ötesi bir uçuştan pek de farkı kalmayabiliyor. Bu nedenle çok daha sürdürülebilir olan ve karbon salınımı sıfır ya da sıfıra yakın olan elektrikli otomobillerle birkaç saat içinde varılabilecek destinasyonlara giderken uçağı tercih etmemek doğaya yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri.

Aralarında BMW iX3, Jaguar I-PACE ve MINI Electric gibi modellerin de olduğu, birçok markanın elektrikli otomobilleri, sürdürülebilir üretim vizyonuna sahip markalar sayesinde son birkaç yılda çok daha yaygınlaşmaya, gelişmeye başladı. Gelişen teknolojiler, daha fazla kilometre kat ettiren şarj kapasiteleri ve yaygınlaşan şarj istasyonları sayesinde elektrikli otomobiller yalnızca şehir içi ulaşımda değil, uzun yollarda da tercih edilebiliyor. Elektrikli otomobillerle uzun yola çıkacaksanız, PlugShare adlı uygulamayı telefonunuza indirmeniz de faydalı olacaktır. Bu uygulama, dünya üzerindeki tüm elektrikli otomobil şarj istasyonlarının konum ve durumlarının paylaşıldığı bir uygulama olarak rotanızı oluşturmanızı ve mola noktalarınızı belirlemenizi kolaylaştırıyor.

KONAKLAMA: EKOLOJİK YA DA PAYLAŞIMLI

Sürdürülebilir Seyahat Mümkün: Az Tüketim, Bol Deneyim.

Bilinçli konaklama da sürdürülebilir seyahatin önemli unsurlarından. Tüketimin ön plana çıktığı dev komplekslere yayılmış otellere alternatif olan, sürdürülebilir yaşama önem veren otelleri tercih edebilirsiniz. Doğanın içinde bir seyahat planlamıyorsanız dahi büyük şehirlerde enerji ve su tasarrufuna önem veren, banyo malzemelerini tek kullanımlık plastik ambalajlarda değil cam ya kağıt ambalajlarda sunan ve geri dönüşüme yatırım yapmış otellerin sayısı gittikçe artırıyor.

Doğanın içindeki bir tatili sürdürülebilir bir seyahat haline getirmekse çok daha kolay. Bunun yollarından olan ekolojik oteller, verimli enerji, su ve atık yönetim şekilleriyle doğal kaynakları duyarlı bir biçimde kullanıyorlar. Kompost ve geri dönüşüme önem veren, yağmur suyunu biriktirerek ya da atık suları arıtarak yeniden kullanan, mutfağında lokal ürünleri kullanan bu otellerin sayısı Türkiye'de de artışta. Kocaeli'ndeki Narköy, Fethiye'deki Pastoral Vadi bunlardan bazıları… Doğa içinde sürdürülebilir seyahatin bir diğer yoluysa glamping. Son yıllarda yükselişte olan, glamour ve camping sözcüklerini kamp yapmanın “cazibeli” yoluna dönüştüren bu kavram, lüks ve konfordan ödün vermeden, doğaya saygılı ve doğanın içinde bir tatil yapmanızı sağlıyor. Tasarım harikası bungalovlarda rahatlığın ve lüksün tadını çıkarabiliyor, bir yandan da minimum su ve elektrik tüketerek doğayla iç içe olabiliyorsunuz. İskandinavya'nın ormanlarından Güney Afrika'nın savanalarına dünyanın birçok yerinde bulabileceğiniz glamping tesisleri, Türkiye'de de çoğalıyor. Seferihisar'daki Mona Glamping ve Bozburun'daki Kocabahçe Glamping bunlardan bazıları.

KEŞİF: TÜKETİM YERİNE DENEYİM

Sürdürülebilir Seyahat Mümkün: Az Tüketim, Bol Deneyim.

Sürdürülebilir bir seyahat için doğayla iç içe olduğunuz, lokal üretimi desteklediğiniz bir tatil planını tercih edebilirsiniz. Zincir restoranlar yerine, doğal ve lokal ürünler kullanan, yerel lezzetleri en taze haliyle önünüze koyan lokal restoranlarında yemek yemeyi seçebilirsiniz.

Tüm bunları yapar ve seyahatinizin tadını çıkarırken, seyahat dışındaki zamanınızda sürdürülebilirlik adına uyguladığınız alışkanlıklarınızı devam ettirmek de büyük önem taşıyor. Başka bir şehirde ya da ülkede olsanız da su ve enerji kaynaklarının tüm dünyanın ortak kaynakları olduğunu unutmayın ve konaklamanız ya da günlük dolaşımınız sırasında su ve enerji tasarrufuna dikkat edin. Az ambalaj atığı ve plastik atık çıkarmak için matara ve kaplarınızı bez çantanızdan eksik etmeyin. Gün boyunca dolaşım halindeyken atıklarınızı biriktirin ve günün sonunda geri dönüştürmenin yollarını öğrenin.

Seyahat Ağustos 20, 2021
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.