Kültür ve sanatta yeni sezonun açıldığı eylül ve ekim aylarında, ajandalarımızın sayfaları etkinliklerle doluyor. Tıpkı konser mekanlarının, tiyatro sahnelerinin, sanat galerilerinin ve festival alanlarının kalabalıklarla dolduğu gibi… Tüm bu yoğunluk içinde, pek tabii ki sinema salonları da boş kalmıyor. Uluslararası sinema gündemi Venedik ve Toronto'daki film festivalleriyle hareketlenirken, dünya festivallerinde öne çıkan filmler Türkiye'nin farklı köşelerinde sinema severlerle buluşuyor. İşte önümüzdeki aylarda festivallerde ve vizyonda izleyebileceğiniz, yeni sezonun merakla beklenen filmlerinden bir seçki.

VENEDİK VE TORONTO'DAN OSCAR'A DOĞRU.

Beyaz Perdede Yeni Sezon.

Yılın ilk aylarındaki Berlin Film Festivali ve ilkbahar aylarındaki Cannes Film Festivali, her yıl uluslararası yapımların görücüye çıktığı adresler olsa da, ödül sezonu boyunca adından sıkça söz edilecek yapımların gündemi hareketlendirdiği dönem güz festivalleri dönemi oluyor. Eylül ayında, birbirine yakın zamanlarda okyanusun iki kıyısında düzenlenen Venedik Film Festivali ve Toronto Film Festivali, her yıl olduğu gibi bu yıl da müstakbel Oscar ödüllü yapımların ilk gösterimlerinin gerçekleştiği ve ilk kez izleyiciyle buluştuğu festivaller olacak. 31 Ağustos - 10 Eylül tarihleri arasındaki Venedik Film Festivali ve 8-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Toronto Film Festivali, bu yıl da ünlü yönetmen ve oyuncuların katılımıyla sinema dünyasının ilgi odağında. Venedik Film Festivali'nin programında, tümü festivalin büyük ödülü Altın Aslan için de yarışan Birdman'in yönetmeninin ülkesi Meksika'da çektiği ve varoluş krizindeki bir gazeteciye odaklandığı Bardo, Marilyn Monroe biyografisi Blonde, Call Me by Your Name'den sonra bir kez daha oyuncu Timothée Chalamet ve yönetmen Luca Guadagnino'yu buluşturan roman uyarlaması Bones and All, The Father ile başlayan tiyatro uyarlaması üçlemenin ikinci halkası, Hugh Jackman'lı The Son ve Cate Blanchett'in kurgusal bir orkestra şefini canlandırdığı TÁR ve Amerikan bağımsız sinemasının sevilen yönetmenlerinden Noah Baumbach'ın Adam Driver ve Greta Gerwig'li kara komedisi White Noise öne çıkıyor. Toronto Film Festivali'nde ise Sam Mendes'in sinemanın büyüsünden ilham aldığı dönem filmi Empire of Light, Steven Spielberg'ün yarı-otobiyografik büyüme hikayesi The Fabelmans ve Daniel Brühl'ün başrolünde yer aldığı Alman savaş filmi All Quiet on the Western Front'un dünya prömiyerleri dikkat çekiyor.

FESTİVAL RUHU SAHİLLERDE.

Beyaz Perdede Yeni Sezon.

Festival ruhu, eylül ve ekim aylarındaki film festivallerle Türkiye'nin sahillerine taşınıyor. 16-21 Eylül tarihleri arasındaki Ayvalık Film Festivali, programında sezonun öne çıkan yerli yapımlarından bir seçkinin yanı sıra geçtiğimiz aylardaki Cannes Film Festivali'nden ödülle dönen birçok filme yer veriyor. Cannes'da En İyi Yönetmen seçilen Güney Koreli yönetmen Park Chan-wook'un Decision to Leave'ini açılış filmi olarak seçen festivalde ayrıca Japonya'dan Broker, Polonya'dan EO, Fransa'dan Stars at Noon ve Belçika'dan Tori and Lokita gibi, tümü ilk gösterimlerini Cannes'da yapmış heyecan verici filmler gösteriliyor. Ayvalık Film Festivali'nin Türkiye sineması seçkisinde ise Kerr, Çilingir Sofrası, Ela ile Hilmi ve Ali, Diyalog ve Zuhal gibi filmler yer alıyor. Öte yandan birçoğu Türkiye'de ilk kez gösterilecek yerli yapımlar 12-18 Eylül'de Adana Altın Koza Film Festivali'nde, 1-8 Ekim'de ise Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde izleyiciyle buluşuyor ve ödüller için yarışıyor.

CANNES'DAN İSTANBUL'A.

Beyaz Perdede Yeni Sezon.

Sonbaharın yolu gözlenen sinema etkinliklerinden Filmekimi, uluslararası ve ulusal festivallerdeki filmleri ve yeni sezon heyecanını İstanbul'un sinema salonlarına taşıyor. 7-16 Ekim tarihleri arasında İKSV tarafından düzenlenecek sinema haftası boyunca Cannes, Venedik ve Toronto başta olmak üzere dünyanın prestijli film festivallerinden ödüller kazanmış filmler, ünlü yönetmenlerin en yeni filmleri ve yepyeni keşifler Beyoğlu, Nişantaşı ve Kadıköy'deki salonlarda izleyiciyle buluşuyor. Filmekimi'nin merakla beklenen programı, önümüzdeki günlerde açıklanacak.

VİZYON TAKVİMİ DE HAREKETLİ.

Beyaz Perdede Yeni Sezon.

Festivaller bir yana, önümüzdeki haftaların vizyon takvimi de oldukça yoğun: François Ozon'un Fassbinder'den esinlenen son filmi Peter von Kant (16 Eylül), David Bowie'nin daha önce yayınlanmamış konser ve performans görüntülerini izleyebileceğiniz Moonage Daydream (16 Eylül), oyuncuları arasında Türkiye'den isimlerin de yer aldığı, Tilda Swinton ve Idris Elba'lı tarihi epik Three Thousand Years of Longing (16 Eylül), Venedik Film Festivali'nde yarışma dışı olarak gösterilen Olivia Wilde filmi, Florence Pugh ve Harry Styles'ı bir araya getiren Don't Worry Darling (23 Eylül), Berlin Film Festivali'nin ardından İstanbul Film Festivali'nde de büyük ilgi gören, Türkiye asıllı Almanların müzik kültürünü mercek altına alan belgesel Aşk, Mark ve Ölüm (23 Eylül) eylül ayında sinemalara konuk olacak filmlerden birkaçı.

Sanat Eylül 05, 2022
Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar

Yakında Sizlerle

Hizmet verdiğimiz tüm markalarımızın butik ve aksesuar ürünlerini inceleyip satın alabileceğiniz Borusan Oto Online Butik ve Aksesuar platformumuz çok yakında sizlerle!

Borusan Oto E-Bülteni

Borusan Oto’dan ve temsil ettiğimiz markalardan en son gelişmeleri, heyecan verici yenilikleri ve özel fırsatları paylaştığımız aylık Borusan Oto E-bülten’ini keyifle okumak için formu doldurarak üye olabilirsiniz.


Kişisel verilerinizin işlenmesi hakkında aydınlatma metnini buradan inceleyebilirsiniz.